четвртак, 25. август 2011.

Оџаци, од кудеље до сладоледа

0 коментара
Оџаци, центар града  (фото: Д∙М∙ДРАМА)


Десетак дана сам боравио у Оџацима, градићу у западној Бачкој, који је некад био познат по кудељи, а данас по сладоледу. Оџачки атар је некад био добрим делом засејан кудељом. У време кампање откупа кудеље ту су биле непрегледне колоне запрежних кола претоварене сноповима кудеље.

Ту је било посла за све, од произвођача (пољопривредника), преко радника ИТЕС-а до трговаца који су продавали њихове производе. У периоду између два светска рата ту се одређивала цена кудеље за Европу.

Сама чињеница да је фабрика ИТЕС (индустрија текстила и синтетике) запошљавала више од три хиљаде радника у градићу који је имао око десетак хиљада становника говори колико је та фабрика била важна за развој града и општине. Кудеља је у Оџацима градила пословне и стамбене објекте, улагала у спорт, културу и образовање, а данас када прођете поред фабрике нећете је видети од корова.

Некада небројено њива засејано кудељом, данас нема нити једне стабљике. Некада бука машина, светла и жамор радника, данас коров, мрак и тишина. Тишина која, како би песник рекао, пара уши. Фабрика ИТЕС је једна од ко зна колико фабрика у Србији, која је била врло успешна, а није дочекала ни да буде приватизована. Фабрика која је експресно уништена, а са њом уништена и традиција производње и прераде кудеље. Машине које су изградиле град продате су „на кило“ у старо гвожђе.



Кудеља је назив за влакна добијена од конопље. Од кудеље се прави конопац, тканине, одећа и слично. Дуго времена су конопљина влакна била синоним за добре и јаке конопце и зато су у нашем језику речи канап, конопац и конац настале од речи конопља. Војвођанска кудеља је у првој половини 20. века диктирала цену на берзама у Енглеској и Италији, јер је била једна од најквалитетнијих на свету. Потенцијална предност конопљиних влакана истражује се у текстилној индустрији, производњи папира и специјалне каше - пулпе, која представља тренутно можда најважнију компоненту индустрије конопље у ЕУ, те у производњи пластичних композитних маса у аутомобилској индустрији, грађевинском изолацијском материјалу, геотекстилима и слично.

     
Данас се у Оџаке долази на сладолед. Сладолед озбиљно претендује да буде нови бренд Оџака. Има све што један производ треба да има: квалитет, квантитет и врло повољну цену. У улици поред сладолеџије увек можете видети паркиране аутомобиле, шлепере, тракторе... Сви желе сладолед. Заиста је предиван, али једно питање се намеће само по себи: Да ли ће сладолед успети да замени кудељу?



Прочитај још...

Архива чланака

 
Д.М.Драма © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

ТАБЛА ТМ