среда, 16. октобар 2013.

Шахисти Ниша у акцији хуманости

0 коментара

Аутор текста: Драган Живић, ФИДЕ мајстор
„Хуманитарни  ГП 2013“ - „ X ГРАН ПРИ НИШ 2013“
Градски шаховски савез Ниша организовао је Брзопотезни турнир у шаху: „Хуманитарни ГП 2013“ - „X ГРАН ПРИ НИШ 2013“, под покровитељством Драгана Маринковића, члана УО Градског ШС Ниша. Турнир је  одржан  14. октобар 2013. г., од 17,30 ч.,  у просторијама Шаховског дома у Нишу.


Играно је 9 кола, по швајцарском систему, уз темпо игре од 5 минута за размишљање, а турнир ће се рејтинговати код ФИДЕ.  Учествовало је 28. такмичара, што је испод очекивања организатора, али је четворица  играча платило или послало свој прилог.
Турнир је био ХУМАНИТАРНОГ карактера, новац од уплате покровитеља турнира, као и комплетан новац од уписнине (коју су платиле и судије) је уручен Удружењу дистрофичара Ниша!   Сума од 18.300 динара није коначна, чекамо уплате још неких појединаца и донације ГО Црвени Крст из Ниша, на челу са председником  Дарком Булатовићем.
Такође, сви такмичари следећег, 11. ГП Ниша 2013, са традиционално врхунским наградним фондом, а који нису играли или дали донацију, морају да плате барем 200 динара у „Фонд хуманости“.
Тријумфовао је ФМ Марко Марковић, из Власотинца, са 7,5 поена. Више него заслужено I место, након убедљиве предности на табели уочи последњих кола. II место освојио је МК Вук Ђорђевић, са 7 поена. Најмлађи такмичар, један од највећих нишких талената, је овога пута био миљеник шаховске богиње Caisse, али пласман сам по себи говори о каквом се потенцијалу ради. ИМ Бранимир Максимовић је трећи, са 6,5 поена. На деоби од IV-VI места, са  6 поена су: ФМ Драган Живић, ФМ Љубомир Биљанић и ФМ Дарко Митровић. Од VII дo IX места, са 5,5 поена су: МК Марио Ливаја, МК Срђан Димитријевић, из Лесковца и МК Стефан Младеновић. Десети је МК Душан Мајсторовић, са 5 поена.
Најбољи ветеран је МК Ранко Ђурић; најбољи омладинац је I к. Стефан Николић из Лесковца а најбоља шахисткиња је ЖИМ Маја Величковски-Нејковић.
Судиле су Александар Златановић и ФА Мирослав Раковић, главни судија, уједно задужен за компјутерско паровање. Директор и идејни креатор манифестације је био Драган Маринковић, члан УО Градског ШС Ниша.
На отварању турнира је Биљана Ђорђевић, потпредседник Удружења дистрофичара, уручила Диплому захвалности Градском ШС Ниша. Церемонији отварања су присустовали и Данијела и Димитрије Анђелковић, чланови Удружења дистрофичара и сарадници приликом организовања манифестације. Мита Анђелковић је повукао и почасни потез у партији Стефан Стоиљковић-Љубомир Биљанић.
Директор турнира, г-дин Драган Маринковић је на церемонији проглашења победника, уручио свој роман „Чвор у мозгу“, победнику ФМ Марку Марковићу.
Турнир је медијски испратила екипа Нишке ТВ и уредник емисије Шаховска тајна, Љубомир Жикић. Фото албум је радио званични фотограф Градског ШС Ниша, Горан Ђурић-Ђура, првокатегорник.
Пласман након 10. ГП турнира за 2013. г.:
Бр. поенаБр.турнира
1.       МК Немања Живковић779
2.       ИМ Мирослав Миљковић745
3.       ФМ Марко Марковић749
4.       ФМ Драган Живић729
5.       ИМ Бранимир Максимовић605
6.       МК Марио Ливаја598
7.       ИМ Небојша Костић596
8.       МК Вук Ђорђевић577
9.       ФМ Дарко Митровић559
10.     ФМ Горан Терзић536
11.     ФМ Љубомир Биљанић527
12.     ЖИМ Маја В.-Нејковић518
13.     МК Стефан Младеновић427
14.     ВМ Мирослав Тошић394
15.     МК Стефан Стојиљковић339
 Председник   Градског  ШС   Ниш
 ФМ и ИА Драган Живић

Прочитај још...

Архива чланака

 
Д.М.Драма © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

ТАБЛА ТМ